Asukkaan opas

Tervetuloa Sevas Opiskelijakotiin!

 

 

Tästä Asukkaan oppaasta löydät tietoa asumisesta Sevas-kodissa. Tutustu oppaaseen ja käytä sitä apunasi asumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Jos et löydä vastauksia oppaasta, palvelemme sinua mielellämme Sevaksen toimistossa. 

Voit soittaa, tulla käymään tai lähettää meille viestin kotisivujemme kautta.

 

Kerromme oppaassa asumiseen liittyvistä sopimusasioista ja asukkaan vastuista. Oppaasta saat neuvoja myös asumisen käytäntöihin.

 

Viimeisin päivitys 24.8.2017 ao. sivulle kohtaan Internetyhteys:
Joupinraja 2 B-talon uusi internetliittymä avausohjeineen.

 

Toivomme että viihdyt Sevas Opiskelijakodissasi!  

Muuttaminen

 

Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen 

Vuokrasopimus tehdään joko toistaiseksi tai määräaikaiseksi. Se allekirjoitetaan asuntotoimistossa tai etukäteen postitse, perheasunnon sopimuksen allekirjoittavat molemmat puolisot.

 

> Tutustu vuokrasopimusehtoihin (pdf)

 

 

Avaimet

Vuokralainen on oikeutettu saamaan asunnon ja sen avaimen hallintaansa vuokra-ajan alkaessa, asuntotoimiston aukioloaikana, ensimmäisenä arkipäivänä (esim. kuukauden ensimmäisenä maanantaina, jos kuukauden ensimmäinen päivä sattuu viikonloppuun).

 

Avaimella pääsee myös asukkaille tarkoitettuihin yhteistiloihin. Avain on henkilökohtainen. Sitä on käytettävä vastuullisesti ja huolellisesti. Häviämistapauksista tulee ilmoittaa Sevakseen. Vääriin käsiin joutuneesta avaimesta voi koitua ikäviä seurauksia. Muuttaessasi pois on avaimet luovutettava takaisin.

 

Muuttoilmoitus

Tietosi syötetään asuntoyhteisön tietojärjestelmään hakemuksestasi ja täydennetään vuokrasopimuksen teon yhteydessä. Tiedot asukkaistamme ja perittävistä vuokrista toimitetaan kuukausittain konekielisinä KELAn opintotukikeskukseen tukitietojen tarkistamista varten. Tähän tarvitsemme täydelliset henkilötietosi ja henkilötunnuksesi.

 

Rekisteriviranomaisten vaatiman muuttoilmoituslomakkeen voi täyttää verkossa osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Ilmoitus on tehtävä aikaisintaan viikkoa ennen ja viimeistään viikko muuton jälkeen. Myöhästyneestä ilmoituksesta voidaan periä 35 euron ilmoitusrikemaksu.

 

Muista tehdä osoitteenmuutosilmoitus myös Postiin sekä ystävillesi ja sukulaisillesi. Veloituksetta annettavia osoitteenmuutoskortteja saa Postista.

 

Huoneiston tarkastus

Muuttaessasi tarkasta huolellisesti huoneiston kunto, täytä tarkastuslomake, merkitse siihen havaitsemasi viat ja puutteet ja palautalomake Sevakselle. Näin toimien varmistat, ettet itse joudu vastuuseen edellisen asukkaan mahdollisesti aiheuttamista vaurioista. Ole huolellinen oman oikeusturvasi ja asumisesi viihtyvyyden vuoksi.

 

Nimi porrasnimilistaan ja oveen

Omaan oveen voit laittaa nimitarran, jonka voit lähtiessäsi poistaa jälkiä jättämättä.

 

Huonejärjestyksen tuomat mahdollisuudet

Opiskelijakodit on suunniteltu monikäyttöisiksi. Soluhuoneisto ei esimerkiksi aina toimi hyvin perheasuntona, mutta mielikuvitus auttaa kummasti viihtyisien ratkaisujen synnyttämisessä, ja jokainen voi sisustaa asunnostaan itsensä oloisen. Kalustettujen huoneiden peruskalusteilla tulee toimeen, ja niitä voi täydentää omilla huonekaluilla.

 

Asukkaiden nopea vaihtuvuus asettaa myös rajoituksia sisustamiseen. Seinien ja kalusteiden pitää säilyä ehjinä vielä tulevillekin asukkaille. Toivomme asukkaidemme käyttävän lattialla seisovia kalusteita, kiinnittävän taulut huoneiden katonrajassa oleviin ripustuslistoihin ja välttämään kaikenlaisia seinäkiinnityksiä. Matoilla saa ilmettä sisustukseen ja ne myös suojaavat lattioita.

 

Kaikki rakenteisiin tapahtuvat kiinnitykset, poraukset, muutokset jne. ovat pääsääntöisesti kiellettyjä ja poikkeustapauksissakin ne on aina tehtävä yhteistyössä Sevaksen huollon kanssa.

 

Tavaroiden pakkaaminen ja siirtäminen

Muutettaessasi ja siirrellessäsi tavaroita tee se rikkomatta arvokkaita kalusteitasi ja pitämällä myös rakennuksen seinät, nurkat, hissit jne. ehjinä. Tavaroiden pakkaaminen helpottaa työtä ja suojaa kolhuilta. Pahvilaatikoita saat esimerkiksi lähimarketista ja oikeita muuttolaatikoita niitä vuokraavilta yrityksiltä.

 

Muuttoon liittyvät järjestelyt

Muista irtisanoa edellisen asuntosi vuokrasopimus, sähkösopimus jne. ennen uuteen asuntoon muuttamista.
Sevaksen opiskelija-asunnoissa sähkö sisältyy vuokraan, joten sähkösopimuksia ei tarvitse tehdä.

 

Asumistukea ja -lisää varten on tehtävä ilmoitukset KELAlle, jotta tuki uudesta asunnostasi tulee oikean suuruisena.

 

Asukkaan vaihtuminen

Muuttopäivä on lain mukaan vuokrasopimuksen päättymispäivää lähinnä seuraava arkipäivä, yleensä siis kuukauden ensimmäinen päivä. Edellisen asukkaan on annettava muuttopäivänä puolet asunnosta uuden asukkaan käyttöön. Yleinen käytäntö on, että poismuutto tapahtuisi vuokrasopimuksen päättymispäivänä, jolloin asunto on muuttopäivänä kokonaan uuden asukkaan käytettävissä. Voit tiedustella muuttopäivää myös edelliseltä asukkaalta.

 

Muuttosiivous kuuluu hyviin tapoihin aina viimeisenä toimenpiteenä ennen asunnon luovuttamista pois omasta käytöstä.

 

Muuttoremontti ja muut remontit

Opiskelijakotien remonteista huolehtii Sevaksen kunnossapito. Omatoimiset remontit ovat kiellettyjä.  Tarpeellisista remonttiasioista on neuvoteltava ja sovittava tarkkaan kunnossapidosta vastaavien toimihenkilöiden kanssa. Omatoimisuus ilman lupaa saattaa johtaa ikävään korvausvastuuseen.

 

Jos asuntosi on mielestäsi remontin tarpeessa, kaipaa paikkamaalausta tms., ota yhteyttä Sevakseen. Pikkuremontteja tehdään aina tarpeen mukaan niin, että asunnot ovat mahdollisimman hyvässä kunnossa. Suuremmat peruskorjausluonteiset remontit tehdään keskitetysti korjausohjelman mukaan ja niistä ilmoitetaan aina hyvissä ajoin asukkaille.

 

Internetyhteys 

Uusi internetyhteys Joupinraja 2 B opiskelija-asuintaloon (päivitetty 24.8.2017):

     Joupinraja 2 B-talon asunnon vuokraan sisältyy 50 M perusnopeus, kuten muissakin opiskelija-asunnoissa.
     Erona muihin opiskelja-asuntoihin: asunnossa ei ole WiFi-(WLAN)reititintä,
                vaan Joupinraja 2 B-vuokralaisen vastuulla on hankkia oma reititin tai langaton tukiasema.

     Laajakaistan kytkentäohje Joupinraja 2 B-talon asuntoihin (pdf)

 

Kiinteä internetyhteys  (muut kuin Joupinraja 2 B-talo)

Opiskelja-asunnot on liitetty Elisan (ent. Anvian) verkkoon. Elisa (e. Anvia) vastaa yhteyksistä talokeskuslaitteiden ja ulkomaailman välillä. Jokaiseen talokeskukseen on valokuidut.

 

Asukas vastaa omista laitteistaan ja kaapelista huoneiston WLAN-reittimen, asunnon kytkentärasian ja tietokoneen välillä.

 

Jokaisessa huoneistossa ja soluhuoneessa on aina valmiina internetyhteys.

 

Asunnon vuokraan sisältyvä perusnopeus on 50 M (latausnopeus 50 M, lähetysnopeus 10 M ).

Perusyhteyteen sisältyvät Anvia Laajakaistan maksuttomat lisäpalvelut:

 • Sähköpostitilaa 1 G (1–10 osoitetta)
 • Kotisivupalvelu 2 G
 • Wlan hot spot, jonka avulla surffaat sähköpostitunnuksillasi netissä aina kun Anvia Wlan on ulottuvillasi (mm. Seinäjoen ja Vaasan keskustoissa).

Lisäpalvelut saat käyttöösi ottamalla yhteyttä Elisan myymälään. Jokaisella asukkaalla on mahdollisuus tilata huoneisto-/huonekohtaisia lisänopeuksia Elisalta. Lisänopeudet Elisa laskuttaa suoraan asukkaalta.

 

 Elisa (Anvian) asiakaspalvelu: (06) 411 4600 tai asiakaspalvelu@anvia.fi

 

Asuntoihin ja jokaiseen soluhuoneeseen on jaettu internetyhteyteen liittyvä laite, WLAN-reititin (TP-Link  tai  Cisco)  käyttöönotto-ohjeineen.

WLAN-reititin on Anvian/Elisan /(reitittimen tarroissa ex-Ki Oy Marttilan kortteeri) omaisuutta.  WLAN-reititin on jätettävä huoneeseen poismuutettaessa. Mikäli laite häviää, veloitamme laitteen hinnan ja toimitus- sekä käsittelykulut vuokralaiselta.

 

Nettiyhteydet on toteutettu kahdella eri tekniikalla talon kaapeloinnista riippuen: Ethernet- tai kaapeli-TV-verkolla.

 

Ethernet-kaapeloidut talot ja asunnot:

 • Puskantie 38 A-H-talot
 • Larvakuja 3-5 A-B-talot
 • Luomanranta 7

Ethernet-talojen asuntoihin on jaettu TP-Link-reititin, jota käyttämällä saat käyttöösi oman suojatun langattoman verkon. TP-Link-reititintä ei ole pakko käyttää. Voit kytkeä koneesi suoraan seinäpistokkeeseenkin.

 

Ohje nettiyhteyden avaamiseen Ethernet/TP-Link (pdf) 

› Ohje jos TP-Link-nettiyhteys pätkii (pdf) 

 

Kaapeli-TV-verkon kautta toteutetut nettiyhteydet:

 • Larvakuja 1 A-talo
 • Puskantie 38 I-M-talot  ja T=Tornitalo
 • Puskantie 22 A-C-talot
 • Koulukatu 35 A-C-talot
 • Törnäväntie 28 A-D-talot
 • Pellervonkatu 9

Kaapeli-TV-verkkotaloissa on käytettävä Ciscon reititintä, joka mahdollistaa myös langattoman verkon. Cisco-reititin kytketään erillisellä kaapelilla metalliseen pieneen haaroittimeen, joka kytketään asunnon kaapeli-TV-pistorasiaan. Samaan pieneen haaroittimeen kytketään myös antennikaapelin TV/digiboksi.

 

Ohje nettiyhteyden avaamiseen kaapeli-TV-verkossa/ Cisco (pdf) 

 

Verkkokortit ja -kaapelit

Asukas vastaa itse verkkokortin ja tarvittavien kaapelien hankinnasta ja niiden sopivuudesta verkkoon.

 

Käyttäjätuki

Anvian HelpDesk palvelee sinua puhelimitse (06) 106 9040

Arkisin 8.00 - 21.00

Lauantaisin 10.00 - 15.00

 

Jos nettiliittymä ei toimi, voit käydä vaihtamassa nettimodeemin Anvialla:

 

Elisa (Anvia) helpdesk Kauppakeskus EPSTORI

Kalevankatu 4

60100 Seinäjoki

puh. 06 4114019

 

Sopimukset

 

Vuokrasopimus

Allekirjoittaessasi vuokrasopimuksen sitoudut noudattamaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta, vuokrasopimuksen ehtoja ja kaikkia asuntoyhteisön ohjeita. Vuokrasopimus on tehty juuri sinulle ja määrättyyn asuntoon. Opiskelija-asuntoyhteisöissä vuokraoikeuden edellytys on opiskelu. Opiskelutiedot tarkastetaan määräajoin.

 

Vuokrasopimuksen ehdot ja laki asuinhuoneiston vuokrauksesta määrittävät yhteiset pelisäännöt ja turvaavat niin sinun kuin vuokranantajankin oikeudet. Niitä ei ole laadittu tarkoituksella byrokraattiseksi pykäläviidakoksi vaan molempien sopimusosapuolten turvaksi.

 

› Tutusta vuokrasopimusehtoihin koskien toistaiseksi voimassa oleva sopimusta 1.7.2016 jälkeen alkaneet sopimukset

 

Yleensä opiskelijan vuokrasopimus tehdään toistaiseksi, ja asukas sanoo sen itse irti opiskelujen päätyttyä tai vaihtaessaan asuntoa. Irtisanomisaika asukkaan puolelta on yksi kalenterikuukausi ja se lasketaan aina irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun. Opiskelujen päättyminen on irtisanomisperuste myös vuokranantajan suorittamalle irtisanomiselle. Vuokranantajan irtisanomisaika on kolme tai kuusi kuukautta asumisajasta riippuen.

 

Määräaikaisia sopimuksia voidaan tehdä lyhytaikaisiin vuokrasuhteisiin esimerkiksi jatkosopimuksiksi opiskelun päätyttyä tai kesäasukkaille. Määräaika on aina molempia osapuolia sitova. Määräaikaista sopimusta ei voi sanoa irti kesken sopimuskauden.

 

Laki ja asuntoyhteisön ohjeet määrittelevät myös asunnon luovuttamisesta kolmannelle osapuolelle. Opiskelija-asunnon edelleenvuokraus on luvallista vain asuntoyhteisön erityisluvalla. Pyrimme tällä tavoin turvaamaan kaikkien asiakkaidemme oikeudenmukaisen kohtelun ja mahdollisuuden opiskelija-asunnossa asumiseen. Luvaton edelleenvuokraustoiminta ja ulkopuolisten majoittaminen voi aiheuttaa vuokrasopimuksesi purkamisen ja taloudellisia seuraamuksia.

 

Vakuusmaksu

Vakuusmaksu, joka on maksettava ennen avaimien luovuttamista, on asukkaan takuu siitä, että hän huolehtii velvollisuuksistaan ja hoitaa asuntoaan hyvin. Vuokrasopimuksen päätyttyä voi vuokranantaja periä vakuusmaksusta esimerkiksi asukkaan aiheuttamien vaurioiden tai ylimääräisen siivouksen aiheuttamat kulut. Mikäli asunto on kunnossa ja kaikki velvoitteet hoidettu, palautetaan vakuusmaksu asukkaan irtisanomisilmoituksessa ilmoittamalle pankkitilille.

 

Kotivakuutus

Oma kotivakuutus on suhteellisen edullinen tapa turvata niin omalle kuin asuntoyhteisön omaisuudelle mahdollisesti koituvista vahingoista aiheutuvat kustannukset. Vuosimaksu on satasia ja omavastuu 85–250 euroa. Ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi ja kysele hintoja myös muilta. Asuntoyhteisön kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaiden irtaimen omaisuuden vahinkoja.

 

Vikailmoitukset ja huoltokutsu

 

Vikailmoitukset

Vikailmoituksen tekeminen havaitusta viasta tai vauriosta on jokaisen asukkaan velvollisuus, jonka laiminlyönti voi johtaa korvausvastuuseen.

 

Vikailmoitus tehdään Sevaksen huoltoon henkilökohtaisesti, puhelimella tai internetsivujen kautta.

 

Kun teet ilmoituksen, sinulta kysytään tietoja, joilla vian laatu pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti.

 

Ilmoita aina nimesi ja yhteystietosi, missä vika on ja yksilöi se mahdollisimman tarkasti. Jos kyse on asunnosta, kerro voiko huolto käyttää yleisavainta tai muussa tapauksessa sovi korjausaika. Mikäli asunnossa on lemmikkieläimiä, ilmoita niistä vikailmoituksen yhteydessä, jotta huoltomies tietää varautua asiaan. Korjauskäynnistä jätetään aina tieto asuntoosi ja siitä ilmenee, onko vika saatu korjattua, mahdollinen uusi korjausaika ja ohjeita vian korjaamiseksi ja ehkäisemiseksi tulevaisuudessa.

 

Ilmoita huoltoon aina seuraavissa tapauksissa: 

 • asunnossasi on liian kuuma tai kylmä
 • ovet ja ikkunat eivät sulkeudu kunnolla
 • huomaat puutteita ilmastoinnissa
 • ikkunat huurtuvat tai jäätyvät
 • jokin laite on rikki
 • hana, Wc-allas tms. vuotaa
 • viemäri ei vedä (jos omat puhdistustoimenpiteet eivät ole auttaneet)
 • asunnossa on sinne kuulumattomia hajuja
 • olet epävarma jonkin asian/laitteen toiminnan suhteen

 Lähetä vikailmoitus suoraan huollon tietojärjestelmään huoltoyhtiölle, joka käsittelee niitä arkipäivisin klo 8–16.

 

Vuokrat

 

Pääomavuokra

Pääomavuokra sisältää asuntolainojen korot ja lyhennykset. Yli 90 % rakennushankkeidemme rahoituksesta on lainaa, joten pääomavuokran osuus koko vuokrasta on noin 50 %. Pääomavuokran suuruuteen emme yhtiön piirissä pysty vaikuttamaan. Se on riippuvainen valtion ja pankkien harjoittamasta korko- ja asuntopolitiikasta.

 

Hoitovuokra

Hoitovuokraan sisältyvät lämpö, vesi, katu- ym. maksut, kunnossapito, huolto, yleisten tilojen siivous, isännöinti jne. Hoitovuokra on myös noin 50 % koko vuokrasta. Hoitovuokraan voimme vaikuttaa monella tavoin. Sevaksen toimesta vastaamme siitä, että rakennukset ovat tarkoituksenmukaisia ja hyvin tehtyjä. Valvomme talojemme energiankulutusta ja huolehdimme sen säätämisestä. Huoltomiehet huolehtivat päivittäisistä huoltotöistä ja kunnossapito pitää talot ja asunnot hyvässä kunnossa.

 

Käyttömaksut

Kalustemaksu peritään asukkailta, joiden käytössä on asuntoyhteisön kalusteet. Se perustuu vuosittain laadittavaan kalustebudjettiin ja sillä katetaan kalusteiden hankinnasta ja käytöstä aiheutuvat pääoma-, korko- ja korjauskulut. Kalustemaksuun voit vaikuttaa pitämällä hyvää huolta arvokkaista huonekaluistasi.

 

Kalustettuun huoneistoon kuuluvat keittiöön pöytä, penkit sekä huoneisiin kirjoituspöytä, tukituoli, kirjahylly ja sänky (80*200 cm).

 

Vuokranmaksu

Vuokranmaksupäivä on ilmoitettu vuokrasopimuksessa. Käytä maksaessasi aina oikeaa viitettä, se nopeuttaa maksun käsittelyä ja ehkäisee virheitä. Tarkista, että maksamasi summa on oikein. Säilytä maksukuitit ja tiliotteet tositteena maksetusta vuokrasta.

 

Mikäli vuokranmaksu viivästyy, peritään asukkaalta kulloinkin voimassa oleva viivästyskorko (esim. 2015 korko oli 7,5 %) sekä perimiskulut. Rästiin jääneet vuokrat voivat johtaa asunnon hallintaoikeuden menettämiseen ja luottotietoihin tulevista merkinnöistä voi tulevaisuudessa olla vakavaa haittaa. Perheasunnon vuokrasta vastaavat puolisot yhteisvastuullisesti siinäkin tapauksessa, että toinen muuttaa asunnosta pois eikä irtisanomista ole tehty.

 

Jos sinulla on vuokranmaksuvaikeuksia, käänny aina Sevaksen puoleen, niin asialle löytyy varmasti yhteisesti sovittava ja halvin ratkaisu.

 

Vuokraperusteet ovat samat kaikille asukkaillemme. Tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus ovat arvojamme ja oikeudenmukaisuutta on myös saatavien tehokas perintä, jolloin kukaan ei asu kaverin siivellä.

 

Asumislisä ja asumistuki

Yksin asuvat ja lapsettomat pariskunnat voivat saada opintotukeen liittyvää asumislisää. Asumislisää haetaan opintotuen yhteydessä Kelalta. Asumislisä on 80 prosenttia vuokrasta (maksimi tuen määrä 201 euroa). Yli 252 euron menevästä vuokran osasta ei tukea makseta. Asumislisää maksetaan opiskelukuukausilta.

 

Lapsiperheet hakevat asumistukea Kelan kautta. Asumistuki on yleinen asumisen tukijärjestelmä. Tukea myönnetään hakijoille tulojen, varallisuuden ja asunnon vuokran ja koon mukaan. Asumistuki on maksimissaan 80 prosenttia omavastuun ylittävästä vuokran osasta.

 

Lisätietoja opinto- ja asumistuesta saat Kelasta ja oppilaitosten opintotoimistoista.

 

Pelastussuunnitelmat

 

Tutustu oman talosi pelastussuunnitelmaan, jotta osaat toimia oikein mahdollisen hädän hetkellä.

 

› Pelastussuunnitelma - Joupinkortteeri, Larvakuja 1-5, Seinäjoki

› Pelastussuunnitelma - Luomanranta, Luomanranta 7, Seinäjoki

› Pelastussuunnitelma - Marttilan kortteeri, Puskantie 38, Seinäjoki

› Pelastussuunnitelma - Pellervonkortteeri, Puskantie 22, Seinäjoki

› Pelastussuunnitelma - Satamoonmäki, Törnäväntie 28, Seinäjoki

› Pelastussuunnitelma - Upanpuisto, Koulukatu 35, Seinäjoki

› Pelastussuunnitelma - Kiinteistö Oy Seinäjoen Ykköskoto, Pellervonkatu 9, Seinäjoki

 

Järjestyssäännöt

 

Järjestyssäännöt ja -määrykset 

Nämä järjestysmääräykset on hyväksytty talon asukkaiden asumisviihtyisyyden turvaamiseksi. Kaikkien on käyttäytymisellään ja muullakin tavoin otettava huomioon muut talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestysmääräyksiä. Kunnan järjestyssäännöissä ja lainsäädännössä on kiinteistöä koskevia määräyksiä.

 

Yhteiset tilat 

Yhteisissä tiloissa on vältettävä metelöintiä. Tupakointi ja turha oleskelu niissä on kielletty. Yhteisten tilojen ja ulkoalueiden käytössä on noudatettava siisteyttä ja järjestystä. Lukituista ovista kuljettaessa on huolehdittava siitä, että ne lukkiutuvat. Paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niitä varten varatuissa tiloissa. Palovaarallisten aineiden säilytyksessä on noudatettava paloturvallisuussäännöksiä. Kilpien ja mainosten kiinnittäminen sekä antennien yms. asentaminen on sallittu vain asuntoyhtiön luvalla. Kiinteistössä havaituista vioista on ilmoitettava yhtiön edustajalle.

 

Ulkoalueet

Talousjätteet ja muut roskat on vietävä pakattuina jäteastioihin. Lisäksi on otettava huomioon määräykset jätteiden lajittelusta. Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden huolehdittava itse. Ympäristölle haitalliset jätteet on vietävä jäteviranomaisten niille varaamille paikoille. Nurmikoiden ja istutusten vahingoittaminen on kielletty.

 

Pysäköinti

Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Auton tarpeeton joutokäynti on kielletty. Ajoneuvon luvaton pysäköiminen ajoväylällä, piha-alueella tai toisen hallinnassa olevalla pysäköintipaikalla on kielletty.

 

Huoneistot

Huoneistoissa ei saa häiritä naapureita. Erityisesti klo 22.00–08.00 on vältettävä melua. Tästä voidaan poiketa vain naapureiden suostumuksella. Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Vesivuodoista ja muista huoneistoissa havaituista vioista on viipymättä ilmoitettava yhtiön edustajalle. WC- ja muihin viemäreihin ei saa laittaa jätteitä, jotka saattavat tukkia tai vaurioittaa niitä. Parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa. Parvekkeet on pidettävä siisteinä, ja talvisin niiltä on luotava lumet. Huoneistoja ei saa tuulettaa porraskäytäviin.

 

Tomuttaminen

Mattojen ja vuodevaatteiden tomuttaminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen varatuilla parvekkeilla tai alueilla ja vain ilmoitettuina aikoina. Pito- ja liinavaatteiden puistelu ja tuulettaminen sekä pikkupyykin kuivattaminen on sallittu huoneistoparvekkeilla vain kaiteiden sisäpuolella.

 

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläinten pitäminen soluasunnoissa on kielletty. Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä. Ne eivät saa häiritä talon asukkaita eikä talossa luvallisissa asioissa liikkuvia eivätkä liata rakennusta tai tonttia. Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä.

 

Määräysten rikkominenJärjestysmääräysten rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden, huoneiston vuokrasopimuksen purkamisen tai irtisanomisen.

 

Vastuunjakotaulukko

 

> Tutustu tästä vastuunjakotaulukkoon

 

 

 

Irtisanominen ja poismuutto

 

Irtisanominen

Toistaiseksi voimassa olevassa vuokrasopimuksessa on vuokralaisen irtisanomisaika yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu.

 

Vuokralainen on sen perusteella, mitä vuokraoikeudesta opiskelija-asunnoissa on säädetty, velvollinen itse irtisanomaan asuntonsa opiskelun päätyttyä.

 

Vuokranantajan irtisanomisaika on kuusi kuukautta, mikäli vuokrasopimus on kestänyt vähintään yhden vuoden ja alla vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa on vuokranantajan irtisanomisaika kolme kuukautta.

 

Määräaikainen vuokrasopimus päättyy pääsääntöisesti siihen merkityn sopimuskauden umpeuduttua ilman erillistä irtisanomista.

 

› Irtisanomisilmoituslomake (pdf)  

 

Poismuuttosiivous

Asunto on ennen poismuuttoa siivottava sellaiseen kuntoon, että se kelpaa vaativallekin uudelle asukkaalle. Tämä on huomaavaisuutta ja kohteliasta uutta asukasta kohtaan. Muistathan siivota myös yhteistilat. Erityisen huolellinen kannattaakin olla keittiön, WC:n ja kylpyhuoneen suhteen.

 

Lähtösiivous kannattaa tehdä vähän kerrallaan kunnon siivousvälineillä ja -aineilla, yksi kohde kerrallaan: 

 • Liesi (siirrä pois paikaltaan ja siivoa liesi kauttaaltaan sekä lieden ympärys)
 • Liesituuletin ja sen rasvasuodatin + poistoilmaventtiilit
 • Tiskiallaskaapit + roskikset
 • Jääkaappi (vedä pois tilastaan ja pyyhi myös pölyt kaapin takaa jäähdytysritilöistä)
 • Suihkutilan seinät + lattia + lattiakaivo + suihkuverho
 • WC-pytty + lavuaarit + peilikaappi
 • Seinäpinnat + ovet (sormen ja jalan/kengän jäljet, esim. valokatkaisimien ja kahvojen lähialueilla).

Siivoa ja tyhjennä myös varastot ja niissä olevat tavarasi. Ikävintä on, kun tavaroita hylätään varastoihin, joissa ne sitten lojuvat pahimmassa tapauksessa vuosia, ennen kuin ne asuntoyhteisön toimesta voidaan kuljettaa kaatopaikalle.

 

Mikäli laiminlyöt lähtösiivouksen on Sevaksella oikeus siivouttaa asunto sinun kustannuksellasi. Siivouskustannukset peritään maksamastasi vakuusmaksusta.

 

› Vinkkejä siivoukseen löytyy Kämppä kuntoon -videolta 

 

Avainten palautus

Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivä. Kaikki asunnon avaimet on palautettava Sevakselle. Avaimia ei saa lähettää postitse eikä jättää asuntoon. Toimiston aukioloajan jälkeen avaimet voi kirjekuoressa jättää toimiston ulko-ovessa olevaan postiluukkuun. Avainkuoressa on oltava selvä merkintä osoitteesta, johon avaimet kuuluvat, nimesi, päiväys ja allekirjoitus. Muistathan, että vakuusmaksu voidaan maksaa vasta, kun asunto ja avaimet on asianmukaisesti luovutettu.

 

Muista palauttaa myös mahdollinen autopaikan avain.

 

Asunnon tarkistaminen (päivitetty 17.8.2017)

Tarkastamme asuntosi poismuuton jälkeen. Epäsiisteydestä ja puuttuvista tai rikkoutuneista kalusteista olet korvausvelvollinen. Kulut peritään vakuusmaksustasi, ja mikäli tämä ei riitä, loppuosa laskutetaan. Luonnollinen asumisesta aiheutuva kuluminen ei aiheuta seuraamuksia. Tarkastuksessa käydään läpi asunnon yleinen kunto, siisteys, kalusteet, keittiön sähkölaitteet, valaisimet, pistorasiat, katkaisijat ja muut laitteet, joiden on oltava ehjiä ja paikoillaan.

 

Ilmoita hyvissä ajoin etukäteen asuntosi vioista, joita huolto voisi korjata ennen uuden asukkaan muuttoa. Nettisivuillamme on sähköinen huoltokutsulomake, jolla voit ilmoittaa huollolle viat.

 

Uuden osoitteen ilmoittaminen

Tee muuttoilmoitus puhelimitse, suoraan postiin tai maistraattiin tai netissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Lain mukainen ilmoitusaika on viimeistään 7 vuorokautta muuton jälkeen. Mielellään kuitenkin hyvissä ajoin ennen muuttoa.

 

Muutto jo irtisanomiskuukauden aikana

Mikäli muutat asunnosta pois jo irtisanomiskuukauden aikana ja olet sopinut uuden asukkaan kanssa, että hän saa muuttaa sisään aiemmin, on teidän sovittava käytännön järjestelyistä keskenänne. Jos luovutat asuntosi avaimet uudelle asukkaalle, tulee uuden asukkaan hakea henkilökohtaisesti asunnon tarkastuslomake Sevasesta ja ilmoittaa samalla avaimet palautetuiksi. Muussa tapauksessa poismuuttavan vakuusmaksua ei voida palauttaa, koska avaimista ei ole palautuskuittausta. Vuokrat on poismuuttavan asukkaan maksettava omilla vuokranmaksulomakkeillaan ja niissä olevilla viitteillä.

 

Muuttaessasi irtisanomisaikana voit myös luovuttaa avaimet asuntotoimistoon ja ilmoittaa, että asunto on välittömästi käytettävissä. Voimme tällöin antaa asuntosi seuraavan asukkaan käyttöön aikaisemmin. Emme kuitenkaan tässä tapauksessa peri päällekkäistä vuokraa uudelta asukkaalta, jolloin sinulle ei myös synny oikeutta vuokran palautukseen. Lain mukaan asunto on vuokranantajan käytettävissä, kun vuokralainen on luovuttanut avaimet ja asunnon hallinnan vuokranantajalle.


 

 

Me palvelemme

Avoinna arkisin klo 9.30–15.30

 

VUOKRAKODIT JA SENIORIKODIT

06 420 3311

OPISKELIJAKODIT JA NUORTEN KODIT 

06 420 3366

VUOKRANMAKSUASIAT

06 420 3355

KIINTEISTÖHALLINTO

06 420 3333

 

KÄYNTIOSOITE:

Matti Visannin kuja 10

60100 SEINÄJOKI