Tietoa asunnon hakemisesta

Asunnon hakeminen

Täytä tarkasti asuntohakulomake ja toimita meille tarvittavat liitteet ja todistukset. Hakemuksia voidaan jättää jatkuvasti, sillä teemme asukasvalintoja koko ajan. Muistathan pitää hakemuksesi ajan tasalla. Hakijan on ilmoitettava välittömästi perhe- ja asumisolosuhteiden sekä tulojen muutoksista.

 

Asuntokohteillamme on yhteiskunnan tukea ja huomioimme sen ehdot asukasvalinnoissamme.

 

Kun etsimäsi sopiva asunto vapautuu, otamme sinuun yhteyttä toiveesi mukaan puhelimitse, sähköpostitse tai kirjeitse. Asuntotarjouksen saatuasi sinulla on muutama päivä aikaa päättää muutatko tarjottuun asuntoon. Päätöksesi jälkeen käymme läpi sopimusasiat, kuten vuokravakuuden, ja allekirjoitamme vuokrasopimuksen.

 

  > Sähköinen vuokra-asuntohakemuslomake - linkki hakemukseen

 

LIITTEET ASUNTOHAKEMUKSEEN:
(vuokraus@sevas.fi -sähköpostiimme tai postiosoitteeseemme)

 

Verotustodistukset kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta (verotuspäätös ja esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosa viimeksi toimitetusta verotuksesta, kiinteistöjen osalta kiinteistöverolippu).

 

Tulotiedot
 - työssäkäyvä: palkkatodistus/tilinauha
 - paikkakunnalle muuttava: todistus tulevalta työnantajalta työn alkamisesta ja palkasta
 - eläkeläinen: todistus bruttoeläkkeen määrästä
 - työtön: todistus maksetuista päivärahoista
 - elinkeinonharjoittaja: viimeisin tuloslaskelma ja tase tai tuloselvityslomake
 - äitiyslomalla, hoitovapaalla, opinto- tai virkavapaalla oleva: todistus palkasta ennen työstä poisjääntiä

 

Todistus tuloista tehtävistä vähennyksistä
 - valtion takaamat opintolainat

 - lapsen elatusmaksut

 

Varallisuus, jos joku muuttajista omistaa kokonaan tai osaksi asunnon, kiinteistön tai muuta varallisuutta
 - selvitys omaisuuden todennäköisestä luovutushinnasta

 - kopio luovutuskirjasta, jos omaisuudesta on luovuttu

 - todistukset ko. omaisuuteen kohdistuvista veloista

 

Hakijan elämäntilanteesta riippuen

 - opiskelija: yli 18-vuotiailta opiskelutodistus, jossa ilmenee arvioitu valmistumisaika

 - armeijassa oleva: palvelustodistus

 - raskaustodistus

 - irtisanominen/häätöpäätös/määräaikainen vuokrasopimua

 - terveystarkastajan lausunto/purkupäätös

 - lääkärintodistus, jos terveydellisillä olosuhteilla vaikutus asunnon tarpeeseen

 

Liitteitä voi lähettää sähköpostitse vuokraus@sevas.fi tai postitse osoitteeseen Sevas Kodit Oy, Vuokrakodit, Matti Visannin kuja 10, 60100 Seinäjoki. Voit jatkaa asuntohakusi voimassaoloaikaa ja pitää meihin yhteyttä käyttäen sähköpostiosoitetta vuokraus@sevas.fi

 

 

 

› Vuokra-asuntohakemus (doc)

› Application in English (doc)

 

 

> Tutustu vuokrasopimusehtoihin (pdf)

 

 

 

Vuokravakuudet

Vuokrasuhteen ehtojen täyttämisen vakuudeksi kaikilta vuokralaisilta edellytetään vakuuden (rahavakuus tai henkilötakaus) asettamista. Maksusitoumuksesta tai muusta mahdollisesta vakuudesta on sovittava erikseen vuokranantajan kanssa. Luottotiedoissa oleva merkintä voi vaikuttaa vakuuden suuruuteen.

 

Rahavakuus

 

Vuokralainen maksaa yhtiölle vakuusmaksun, jonka suuruus määräytyy huoneiston koon mukaan seuraavasti:

1 h + kk 700 €
1 h + k 700 €
1 h + tk 700 €
2 h + kk 700 €
2 h + k 900 €
2 h + tk 900 €
3 h + k 1000 €
3 h + tk 1000 €
4 h + k 1200 €
5 h + k 1400 €

 

Vakuusmaksun tilinumero:

IBAN: FI66 5419 0120 0984 58
BIC: OKOYFIHH

 

Vakuusmaksu pidetään yhtiön tilillä koko vuokrasuhteen keston ajan. Maksu palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli vuokralainen on täyttänyt velvoitteensa ja asunto luovutetaan kaikkine avaimineen siivottuna normaalissa kunnossa. Vuokranantajalla on oikeus pidättää vakuusmaksusta kaikki vuokrasopimuksen ehtojen perusteella syntyneet saatavansa.

 

Henkilötakaus

 

Vuokralainen toimittaa vähintään kahden säännöllisessä kokopäivätyössä käyvän henkilön omavelkaisen yhteisvastuullisen takaussitoumuksen vuokranantajan antamalle lomakkeelle laadittuna ja omakätisesti allekirjoitettuna. Tarkempia tietoja takausvastuusta, sen sisällöstä ja merkityksestä saa vuokranantajan toimittamasta takaussitoumuslomakkeesta, tästä ohjeistuksesta ja Sevas Kodit Oy:n toimistolta. Henkilötakaussitoumus on toimitettava toimistollemme noin viikkoa ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.

 

› Henkilötakauslomake

› Vuokravakuudet


Asumistuki

Jotta pienituloisilla olisi mahdollisuus asua kohtuullisen hyvätasoisissa asunnoissa, he voivat hakea osaan asumismenoista valtion rahoittamaa asumistukea Kelasta.

 

Kela hoitaa seuraavia asumisen tukia:

  • yleinen asumistuki
  • eläkkeensaajien asumistuki
  • opintotuen asumislisä
  • sotilasavustuksen asumisavustus

Asumistukilakia on muutettu 1.12.2000 niin, että tuen saajien elämäntilanteiden muutokset voidaan ottaa entistä joustavammin huomioon. Muutos merkitsee kuitenkin myös sitä, että yleisen asumistuen saajat joutuvat toimittamaan tarkistushakemuksia entistä useammin sillä muutoksista on aina täytettävä uusi hakemus liitteineen.

 

Vuokralla asuvat lapsettomat opiskelijat ovat kuuluneet 1.5.2000 lähtien opintotuen asumislisäjärjestelmään.

 

Yleisen asumistuen määräytymisperusteita on muutettu 1.1.2002 niin, että asumismenojen enimmäismäärät vastaavat entistä paremmin vuokratasoa. Pienten asuntojen kustannukset voidaan nyt ottaa aikaisempaa paremmin huomioon, kun niitä varten on vahvistettu omat enimmäisasumismenot.

 

1.3.2002 tuli voimaan laki rekisteröidystä parisuhteesta. Lain voimaan tulosta lähtien samaa sukupuolta olevien rekisteröity parisuhde rinnastetaan Kelan etuuksissa avioliittoon. Jos parisuhdetta ei ole rekisteröity, sitä ei rinnasteta avioliittoon.

 

Voit arvioida mahdollisuutesi saada yleistä asumistukea ja laskea tuen määrän käyttämällä laskentaohjelmaa, joka antaa syötetyillä tiedoilla arvion asumistuen määrästä.

 

Neuvonta ja lomakkeet

 

Kelan toimistoissa neuvotaan hakijaa henkilökohtaisesti ja niistä saa hakemuslomakkeita. Hakemuksen voi jättää tai lähettää mihin tahansa Kelan toimistoon. Hakemuslomakkeita saa tulostettua myös Kelan lomakepalvelusta. www.kela.fi 

 

Poismuutto

Asunnon irtisanominen

 

Asunto tulee aina irtisanoa kirjallisesti. Irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanominen tehdään.

 

Irtisanominen tehdään irtisanomislomaketta käyttäen ja omakätisesti allekirjoittaen. Allekirjoitus tarvitaan jokaiselta vuokrasopimuksen allekirjoittaneelta osapuolelta. Muistathan lisätä irtisanomiseenne puhelinnumeron, josta tavoitamme sinut tarvittaessa.

 

Kun täytät irtisanomislomakkeen, ILMOITA TILINUMEROSI AINA IBAN-muodossa. IBAN-tilinumero on FI-alkuinen ja siinä on 18 merkkiä. Löydät oman IBAN-tilinumeron tiliotteestasi. Vakuusmaksu voidaan palauttaa vain IBAN muotoiselle tilille.

› Irtisanoutumislomake 

 

Poismuutto

 

Asunnosta pois muutettaessa on muistettava tehdä muuttoilmoitus Maistraattiin. Helpoiten se onnistuu netissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.

 

Asunto on siivottava ennen poismuuttoa sellaiseen kuntoon, että se kelpaa vaativallekin uudelle asukkaalle. Erityisen huolellisesti kannattaa siivota keittiö, WC ja kylpyhuone. Muista myös sulattaa jääkaappi ja pakastin ja jättää niiden ovet auki.

 

Jos Sevas joutuu tilaamaan siivouksen asuntoon, siivouskustannukset veloitetaan poismuuttaneelta asukkaalta. Siivoa ja tyhjennä myös varastot ja vie pois kaikki niissä olevat tavarasi. On tärkeää, että et jätä tavaroitasi lojumaan varastoihin tai talon yhteistiloihin.

 

Tarkemmat siivousohjeet löydät irtisanomisilmoituksen kääntöpuolelta. Irtisanomisilmoitus löytyy myös nettisivuiltamme.

 

Kaikki vuokralaisen hallussa olleet avaimet on muistettava palauttaa Sevaksen toimistoon.

 


 

 

Me palvelemme

Avoinna arkisin klo 9.30–15.30

 

VUOKRAKODIT JA SENIORIKODIT

06 420 3311

OPISKELIJAKODIT JA NUORTEN KODIT 

06 420 3366

VUOKRANMAKSUASIAT

06 420 3355

KIINTEISTÖHALLINTO

06 420 3333

 

KÄYNTIOSOITE:

Matti Visannin kuja 10

60100 SEINÄJOKI